De gezichten achter onze scholen

 

Bovenschools, interim, adjunct, in opleiding, zij-instroom, duo. Bij Innoord werken directeuren in alle soorten en maten. Ze zijn van groot belang voor de verbinding tussen de scholen en het stafbureau, als aanspreekpunt voor ouders en natuurlijk vooral voor het werkplezier van de teams op onze scholen. In deze serie maak je kennis met onze directies. 

 

School: SBO Universum

Interim directeur: Lex Batstra

Interim adjunct-directeur: Harmien Ypma

 

Harmien: We vinden het belangrijk dat onze school na alle lockdowns weer volop in ontwikkeling is en dat iedereen met plezier kan werken zodat we samen het best mogelijke onderwijs voor onze kinderen kunnen bieden. Ook willen we ons meer naar buiten richten, zodat meer mensen weten wat speciaal basisonderwijs (SBO) inhoudt. Ook binnen Innoord mogen we nog wel wat bekender worden. Want onze collega-scholen verwijzen af en toe leerlingen naar ons door en dan is het voor hen goed om te weten waar hun leerlingen precies terechtkomen en wat we wel en niet kunnen. 

 

Lex: We zijn bezig met onze positionering als aanbieder van eerstelijnszorg. We zitten tussen regulier basisonderwijs en speciaal onderwijs (SO) in, maar veel mensen weten niet wat het verschil is tussen SBO en SO. Officieel leveren wij lichte zorg, net iets meer dan het regulier basisonderwijs kan bieden. Het SO biedt officieel zorg voor zwaardere problematiek. Maar wij bieden eigenlijk meer dan lichte zorg, gaan net wat verder. En we groeien, ondanks het feit dat reguliere basisscholen passend onderwijs bieden. Dit komt volgens ons doordat meer kinderen vastgelopen zijn tijdens de lockdowns, doordat Noord als stadsdeel groeit en doordat er voor leerkrachten in het reguliere basisonderwijs vanwege het lerarentekort minder ondersteuning is om elke leerling de juiste begeleiding te kunnen geven. 

 

Harmien: We hebben geen strakke taakverdeling, doen allebei alles. Al ligt bij mij de focus net iets meer op de dagelijkse dingen en houdt Lex zich meer met leerlingenzorg bezig. Iedere maandagochtend hebben we overleg en verdelen we de werkzaamheden voor de komende week en natuurlijk overleggen we tijdens het werken ook veel met elkaar. 

 

Lex: Ik zit hier tijdelijk en heb in Harmien iemand getroffen die zich als schoolleider volop aan het ontwikkelen is en de school heel goed kent. Ik neem 45 jaar ervaring in het onderwijs mee, maar ken de school lang niet zo goed als Harmien. We vullen elkaar dus heel goed aan. 

 

Harmien: Het voelt heel fijn om alle vrijheid te krijgen om me te ontwikkelen en om een sparringpartner te hebben die nabij is als het misgaat. Het is Lex zijn laatste klus als schoolleider voor zijn pensioen, mijn eerste. We zijn beiden in Friesland opgegroeid en grappen wel eens dat Lex naar de randstad is gekomen om ontwikkelingswerk te doen en ik hier als economische vluchteling ben. 

 

Lex: Volgens de vorige bestuurder van Innoord pasten Harmien en ik goed bij elkaar vanwege onze Friese achtergrond. In theorie leek haar dat prettig voor ons en dat blijkt in de praktijk ook zo te zijn. Ik hoef in principe niet meer te werken, maar ik vind het nog erg leuk hier. Fijn dat ik hier kan bijdragen aan de schoolontwikkeling en wat zo prettig is, alles waar ik een hekel aan heb doet Harmien. Nee, grapje! 

 

Harmien: Lex kan niet omgaan met Google drive. Hij slaat het liefst alles op zijn eigen computer op omdat hij het anders niet meer terug kan vinden. En hij is vaak met honderd dingen tegelijk bezig vanuit zijn enthousiasme. Hier hebben we overigens beiden last van. Maar Lex is wel veel directer dan ik. Vierkant, noemt hij dat zelf. Kibbelen doen we over het raam. Ik wil dat altijd open hebben, maar Lex heeft het altijd koud.

 

Lex: Ik zie Harmien nog af en toe zoeken naar de juiste vorm of manier om iets aan te pakken. Maar dat is logisch als je net begint in een nieuwe functie. Ze is de helft van mijn leeftijd en moet de kans hebben om de plank mis te slaan. 

 

Harmien: Lex ontbijt niet en kan daar wel eens hangry van worden. Zodra hij zijn dagelijkse flesje chocolademelk leeg heeft, is dat weer opgelost. Lex kan heel lang van stof zijn en dat vond ik in het begin best vervelend, maar later leerde ik hoe belangrijk het is om mensen overal in mee te nemen en dus uit te wijden over bepaalde onderwerpen. Lex staat altijd aan. Ontspannen doet hij alleen tijdens het kajakken en skeeleren en met zijn vrouw in hun huisje in Drenthe. 

 

Lex: Harmien werkt ook met plezier van ‘s morgen vroeg tot ‘s avonds laat. Ze stuurt gerust om tien uur ‘s avonds nog een berichtje. Dat komt allemaal voort uit haar enorme passie voor het onderwijs. Mooi is dat! Er zijn geen verborgen agenda’s, we kunnen alles tegen elkaar uitspreken. 

“Het is Lex zijn laatste klus als schoolleider voor zijn pensioen, mijn eerste”

 

Harmien

 

Ontmoet andere collega's